Responsive image


Derecskei fejlesztések, felújítások

Feltöltve: 2018-12-10 08:21:15

Derecskei fejlesztések, felújítások

 

Bakó Istvánnal, Derecske polgármesterével fejlesztésekről és a várost érintő változásokról beszélgettünk.

 

A jelenlegi legnagyobb, több szakaszos és több helyszínes városi projekt az a Zöld város projekt. Ennek egy része már elkészült, de a leglátványosabb, az új főtér és ennek környezete most van kialakulóban.

Makkay János Tér

- Makkay János tanár, az 1956-os forradalom idején a derecskei Nemzeti Forradalmi Bizottmány elnöke volt. Példamutatásáért, emberi magatartásáért 2007-ben posztumusz kapta meg Derecske Város Díszpolgára címet. A tér, elkészülte után az ő nevét viseli majd.

Az utak kialakítása és a parkolók kiépítése egy-két hónapon belül befejeződik. Majd következik a parkosítás, játszótér kialakítás, szökőkút, futópálya, kültéri padok, növényzet és közvilágítás. Ennek a harmadik szakasza a környező épületek felújítása, bővítése és építése. A derecskeiek által „tápboltként” ismert épület, a felújítás után vendéglátóhelyként funkcionál majd, mint a helyi ízek háza.A művelődési központ alsó szintjének korszerűsítése és egy plusz emelettel való kibővítése mellett, a belvárosi épület új szerepet is játszik majd a város életében. Inkubátorházként, vállalkozásoknak is helyet ad majd. Szintén a főtéren lesz felépítve egy új piaccsarnok és egy „L” alakú szolgáltató ház is. Ezeknek a kivitelezése jövő év tavasszal kezdődik és a teljes projekt vége 2020 júniusáig kell, hogy elkészüljön. A szigorú pályázati leírásban mi vállaltuk egy konditerem és egy konferenciaterem kialakítását is, továbbá helyet szeretnénk biztosítani a vállalkozások számára is, akik bérlési lehetőséget kapnak majd a fennmaradó, szabad ingatlanokra. Az új térhez tartozó nagyszámú parkolók kialakítása megoldja majd a néha bosszantó parkolási problémákat is.

Megújul a mozi és a polgármesteri hivatal épülete

A mozi épülete továbbra is a művészeti iskola tánc és zeneoktatási bázisa marad. A felújításon túl kisebb átalakításon is átmegy az épület, ablakokat kap, de a belső kialakítása nem változik. Korszerűsítési és energetikai felújításokon megy át. Bár az épület elvesztette a mozi szerepet, a régi mozigép a helyén marad és mementóként szolgál majd az utókor számára. A szinte már muzeális értékű gép sok derecskei számára nosztalgikus, így nem szeretnének megválni tőle.

A polgármesteri hivatal felújítása is a vége felé halad, ahol az új házasságkötő terem méltó helyszínként szolgál majd a házasulandók számára. Ugyancsak szépül majd a polgármesteri hivatal udvara is, ami a zöldebb kialakítás miatt szintén jó fotózkodási helyszínt biztosít, kiegészítve a házasságkötő termet.

Ürgés és Kisderecske

Járási székhelyként olyan projektekre is lehetőség van, ami nem csak Derecskét, hanem a környező településeket, település részeket is fejleszti. Ezek többek között szociális és ifjúsági projektek, amelyek során felújításra és építkezésre is van lehetőség. Az egyik ilyen projekten belül sikerült felújítani a Kisderecskei óvodát, amely közösségi ház szerepet is vállal. A „Gyerekesély” programnak lesznek itt rendezvényei, mind az épületben mind pedig az udvaron. Ezt a város szociális intézménye üzemelteti majd. A volt úttörő ház és a mellette elhelyezkedő épület felújítása során egy új szociális központot hozunk létre, amely a kor minden követelményének megfelel majd. Több kiszolgáló helyiséggel és megfelelő kialakítással segítjük majd az itt dolgozók munkáját.

Szintén felújításra kerül az Ürgésnek nevezett városrész is, ahol pozitív változásokat várnak a Szív utca leaszfaltozásától. A térkamerák kiépítése, a zöldesítés és virágosítás emelheti az ingatlanok árait és közkedveltebbé teheti a városnak ezt a részét. 

Vállalkozói támogatások

A „Barnamezős beruházások rehabilitációja” programon belül egy olyan, a városgazdálkodás külső területére épített csarnoképítés van tervben, ahol a kezdő vagy tőke nélküli vállalkozókat kívánják támogatni, helybiztosítással. Helyet kapna a gyakorlati szakmunkásképzés és induló vállalkozások is kipróbálhatnák a bővítés lehetőségét nagyobb kockázat nélkül. Ennek a kivitelezése is jövő év folyamán kezdődik a Köztársaság út, Debrecen felé eső részén.

-A barnamezős beruházások alatt azt a folyamatot értjük, amikor a leromlott állapotú, többségében használaton kívüli, környezeti károkkal és tulajdonviszony-problémákkal terhelt területeket megtisztítanak terheiktől, és elvégzik az új használati funkcióhoz szükséges infrastrukturális és funkcionális beruházásokat.

Kivitelezési problémák és munkanélküliség

Annak ellenére, hogy sok pályázati és beruházási lehetősége nyílik a Derecskei önkormányzatnak, bosszantó, hogy az országszerte fejlődésnek indult építőipar nem várt negatív hozadéka a kivitelezési probléma. Nem könnyű, néha nagyon is nehéz kivitelezőt találni, egy olyan szektorban, ahol komolyan kell figyelni a határidőkre és költségvetésre. Ebből adódnak sokszor a Derecskén is tapasztalható felújítási és felépítési munkálatok csúszásai.Önkormányzati szinten most ez tűnik az egyik legnagyobb problémának.

Szociális téren viszont javuló tendenciát mutatnak a számok. Nagyrészt a gazdasági helyzetnek köszönhetően, a legrosszabb időszakhoz képest, amikor a derecskei munkanélküliek száma 1200 körül volt, a legutóbbi számítások szerinte ez 500 alá csökkent.

Bár a munkanélküliek kevésbé vállalnak alkalmi munkákat, mint a korábbi években és inkább a családjukkal töltik a szabadidejüket, mégis csökken a tartósan munkanélküliek száma. Szintén pozitívumként mutatható fel a környező településekről érkező, ingatlanok iránt érdeklődők számának növekedése is. A debreceni ingatlanárak emelkedése is jó hatással van a derecskei ingatlanok értékesítésére.

Forrás: Némethy-Szilágyi Norbert

Fotó: Magánarchívum

 

Étlap


AjánlóAjánlatunk

Responsive image

Facebook